Punat, panorama livecam

Pogled web kamere s vodospreme

 

 

 

Punat je naselje smješteno na istočnoj obali Puntarske drage, na južnoj obali otoka Krka, samo 8 km od grada Krka. Prvi tragovi naseljenosti uočavaju se od pretpovijesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Smatra se da naziv Punat potječe od latinske riječi Pons, što znači most, jer je moguće da je postojao most koji je spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Sam naziv prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377. godine.

 Ispred naselja, u središnjem dijelu plitke drage, smješten je šumoviti otočić Košljun. Poznat je po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Samostan posjeduje bogatu zoološku zbirku koju čini velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja.  Vrlo bogata knjižnica čuva oko 30 000 knjiga, iz koje treba izdvojiti  Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511. godine (jedan od ukupno tri sačuvana).

Punat - nekoć poznato brodogradilište drvenih brodova i sjedište snažnoga parobrodarskog društva - danas je poznata turistička destinacija. Zahvaljujući cjelogodišnjem poslovanju marine i manifestacijama kao što su regata Croatia cup i Dani maslina, .

Vezane kamere

Partneri na projektu









U suradnji sa



Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana