Dubrovnik, Dubrovačka katedrala livecam

Pogled web kamere s pročelja restorana Amoret prema Katedrali i Poljani Marina Držića

 


 

 

Dubrovačka katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo (Velika Gospa). Sjedište je 

Dubrovačke biskupije. Nastala je na mjestu bizantinske romaničke katedrale, uništene u velikom potresu 1667. godine. Sadašnja barokna katedrala građena je od 1671 do 1713 godine

Unutrašnjost katedrale je raskošna. Iznad glavnog oltara nalazi se slika "Uznesenje Marijino" iz 16 stoljeća. koju potpisuje slavni talijanski slikar Tizian. Jedinstveni oltar sv. Ivana Nepomuka  izrađen je od ljubičastog mramora.

U riznici katedrale čuva se i čudotvorna Isusova pelenica dio koje se čuva u Lateranskoj bazilici.

U riznici katedrale čuvaju se mnogi zlatni i srebrni relikvijari, križevi, crkveno posuđe i slike talijanskih, flamanskih i hrvatskih slikara, među kojima je i slika "Bogorodica s djetetom" iz 16. stoljeća, nastala prema djelu slavnog talijanskog slikara Raffaela. U riznici je i relikvija glave sv. Vlaha iz 11.-12. stoljeća. U obliku je krune bizantskih careva. Ukrašena je medaljonima u emajlu i dragim kamenjem. Rad je dubrovačkih zlatara.

Poljana Marina Držića nalazi se ispred katedrale, a vodi u Karmen, u gradsku luku i u Akvarij. Nekad se zvala Pred Gospom.Sadašnje ime dobila je po komediografu Marinu Držiću.

 Na Poljani je dubrovačka katedrala sagrađena prema nacrtu Andrea Bufalinija. Sadašnja barokna katedrala je treći sakralni objekt podignut na tom mjestu. 

 Nasuprot katedrali, uz palaču Sorkočević, nalazi se crkvica Sv. Bartula. Na njezinom mjestu bila je predromanička crkva Sv. Kuzme i Damjana.

Restoran Amoret dobio je ime po rimskom bogu ljubavi i sav unutarnji, ali i većinski vanjski prostor uređen je u stilu malog debeljuškastog anđela, kupida s amorovom strelicom. Restoran Amoret na suvremen način prenosi domaće i autohtono, dalmatinsko, ali s dozom originalnosti u odnosu na cjelokupnu gastronomsku ponudu.

Vezane kamere

Partneri na projektu









U suradnji sa



Galerija

Copyright (C) NSS_ALARM STUDIO d.o.o. sva prava pridržana